Latijn

Visie

Je kiest voor een sterk uitdagende en theoretische richting. Jouw keuze is er een voor een brede algemene vorming met extra aandacht voor de klassieke taal Latijn.

Per week volg je drie uur Latijn en één uur economische en financiële competenties (EFC). De vakleerkracht Latijn is jouw mentor in het eerste jaar. Om aan de slag te kunnen met de Latijnse taal moet je leren de betekenis van de woorden juist te interpreteren, nauwkeurig zinnen te ontleden en een gezonde interesse hebben voor de antieke cultuur. Je ontwikkelt in deze richting jouw gevoel voor taal verder en leert op die manier verbanden ontdekken tussen oude en moderne talen. Latijn studeren doe je niet enkel om de klassieke talen te leren kennen, je leert ook probleemoplossend denken. Je maakt tevens kennis met de antieke geschiedenis en raakt meer vertrouwd met de Romeinse cultuur. Deze optie is de ideale voorbereiding op de basisoptie Klassieke Talen in het tweede jaar.

Leerlingenprofiel

  • Je hebt een grote belangstelling voor taal, geschiedenis, kunst en cultuur.
  • Je bent leergierig en houdt van een uitdaging.
  • Je studeert graag en wil een sterke basis verwerven voor andere vakken.
  • Je beschikt over inzicht, doorzettingsvermogen en een dosis zelfstandigheid.

Overgang

De optie Latijn en de bijhorende basisvorming zijn een prima voorbereiding op het tweede jaar Klassieke Talen. Dit is een zo breed mogelijke vorming met de nadruk op studeren en doorzetten. Het traject bevat naast Latijn ook heel wat wiskunde en talen: het eerste stapje op weg naar hoger onderwijs.

Lessentabel

1ste jaar
Aardrijkskunde
2
Burgerschap
1
Engels
2
Frans
3
Geschiedenis
1
Levensbeschouwing
2
Lichamelijke opvoeding
2
Muzikale opvoeding
1
Natuurwetenschappen
2
Nederlands
4
Plastische opvoeding
1
Techniek
2
Wiskunde
5
Module - 4 uur per week - volledig schooljaar lang
Economische en financiële competenties
1
Latijn
3
TOTAAL
32